Customize section does not show my widget area

I am building a new theme from scratch as part of my auto learning process. I have added the lines to register a new widget area in functions.php as follow:


/**
 * Including the widget area.
 */
function theme_widget_areas_init() {
    register_sidebar( array(
        'name'          => _('Topbar Left'),
        'id'            => 'topbar-left',
        'before_widget' => '',
        'after_widget'  => '',
        'before_title'  => '',
        'after_title'   => '',
    ) );
}
add_action( 'widgets_init', 'theme_widget_areas_init' );

Also I have set and specific area within my index.php file for the sidebar.


<?php if (is_active_sidebar('topbar-left')) :?>
    <?php dynamic_sidebar('topbar-left'); ?>
<?php endif ?>

Finally the issue is that my widget perfectly appears on the Appearance/Widget area and is active with a text widget just as a test, also the front-end side shows the widget with its content. However the Customize area does not show the widget area and instead displays the already pretty common text:

Your theme has 1 widget area, but this particular page doesn’t display them.

Well, so for consideration:

  • Yes, the template includes the wp_head() and wp_footer() tags.
  • Yes, I already checked the php error log and seems ok.
  • Yes, I am in the index in the Customize and is the page I placed the sidebar on, I know it because it shows me the actual widget but on the view, not in the options though.
  • I also have tried the Health Checker plugin and it showed Good and did not fix the issue either.



Source link